Open Call | Virtual Workspaces του Ευριπίδη Λασκαρίδη // OSMOSIS

Open Call | Virtual Workspaces του Ευριπίδη Λασκαρίδη // OSMOSIS\

Μια σειρά εργαστηρίων υπό τον γενικό τίτλο Virtual Workspaces γίνονται ένας συμβολικός, εικονικός χώρος εργασίας και επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών.

 

Συνεπής στην αποστολή της να σφυρηλατεί δεσμούς με σημαντικούς οργανισμούς πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας, να υποστηρίζει την επαγγελματική κατάρτιση των νεότερων καλλιτεχνών και να προσφέρει ευκαιρίες διασυνδέσεων εντός της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει στην παραγωγή και τη διοργάνωση του πρότζεκτ Virtual Workspaces.

Καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα πεδίων και καταβολών, διατηρώντας μια διαθεματική προσέγγιση στην πρακτική τους, προσφέρουν τη δυνατότητα ενός δημιουργικού χώρου εργασίας, με τη συμμετοχή μιας ομάδας επαγγελματιών από διάφορα πεδία.

Αυτή η σειρά διαδικτυακών χώρων εργασίας θα πρέπει να ιδωθεί ως ένας εικονικός τόπος που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολιτιστικών ζυμώσεων, στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και στην οικοδόμηση εποικοδομητικών ανταλλαγών αναφορικά με συγκεκριμένους στόχους και προβληματικές. Αυτό το προσωρινό αλλά εξαιρετικά σημαντικό εικονικό πλαίσιο στο οποίο εμπλέκεται μια ξεχωριστή ομάδα ομοτίμων ευελπιστεί να αποτελέσει έναν ασφαλή τόπο με διαρκή στόχο τη διαδραστική συμμετοχή.

Το κάθε εργαστήριο των Virtual Workspaces είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενισχύει την κυκλοφορία των ιδεών μεταξύ επαγγελματιών, πολύ συχνά εμπλέκοντας και μη επαγγελματίες, με την ελπίδα να προκαλέσει τη συμμετοχικότητα των μελών της εκάστοτε ομάδας και να καλλιεργήσει τη δυνατότητα νέων συνεργασιών πέρα από το πλαίσιο του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης προσκαλεί καλλιτέχνες από τα πεδία των εικαστικών και των παραστατικών τεχνών σε μια συλλογική διερεύνηση της DIY δημιουργικότητας, μέσα από τα μικρόφωνα και τις κάμερες των υπολογιστών μας.

Σε αυτόν τον εικονικό χώρο εργασίας, ο πολυσυζητημένος και ιδιόρρυθμος Έλληνας δημιουργός κι ερμηνευτής θα ερευνήσει την online δημιουργικότητα πέρα από τη σκηνή. Στο πλαίσιο της συνεχούς καλλιτεχνικής του αναζήτησης για τις δυνατότητες του χώρου και των αντικειμένων στην περφόρμανς, καλλιτέχνες που προέρχονται από πολλά και διαφορετικά πεδία, καλούνται να εξερευνήσουν μαζί του την αχαρτογράφητη περιοχή που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο “Screen DIY: Space & Object Performance”.

Εικαστικοί, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές ή/και καλλιτέχνες από την περιοχή της περφόρμανς με ενδιαφέρον για την DIY δημιουργικότητα θα κληθούν να εξετάσουν, χωρίς σοβαροφάνεια και με παιγνιώδη διάθεση, τις ποιητικές και μετασχηματιστικές δυνατότητες που μπορεί να ενυπάρχουν σε συνηθισμένα, καθημερινά αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο μας.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ανοίξουν τα συρτάρια και τα ντουλάπια τους, να παίξουν με οτιδήποτε βρίσκεται γύρω τους, να χρησιμοποιήσουν ακόμη και φωτιστικά σώματα ή και συσκευές που παράγουν ήχο που μπορεί να έχουν στο σπίτι τους ή στον χώρο εργασίας τους.

Εφόσον κανείς δεν θα ξέρει κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους, σε αυτόν τον εικονικό χώρο πειραματισμού και εμπιστοσύνης, χωρίς θεατές, η ομάδα θα κληθεί να παρατηρήσει τα πιο κοινά, καθημερινά αντικείμενα υπό το πρίσμα μιας εκκεντρικής και αντισυμβατικής φαντασίας.

 

Περισσότερες Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: 17, 20, 24, 27 Ιανουαρίου 2022

 

Ώρα: 1:00 - 3:30 μ.μ. Ώρα Κεντρικής Ευρώπης / 2:00-4:30 μ.μ. Ώρα Ανατολικής Ευρώπης

 

Διάρκεια: 2,5 ώρες για κάθε συνάντηση

 

Τοποθεσία: πλατφόρμα Zoom

 

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2022

 

Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση:

Όσοι έχουν ενδιαφέρον για την DIY δημιουργικότητα είναι ευπρόσδεκτοι – μπορεί να είναι εικαστικοί, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, ή/και καλλιτέχνες από τον χώρο της περφόρμανς, καθώς και φοιτητές. Μια ομάδα 12 συμμετεχόντων θα επιλεγεί να συμμετάσχει στο workspace και δεν θα υπάρχουν παρατηρητές ή θεατές. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν λάπτοπ με δυνατότητα χρήσης του Zoom και με λειτουργική κάμερα, μεγάφωνα και ηχεία, που θα πρέπει να είναι ανοιχτή στις συναντήσεις, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

Είναι πολύ σημαντικό οι συμμετέχοντες να είναι πρόθυμοι να παίξουν και να πειραματιστούν με προσωπικά αντικείμενα και κατασκευές που υπάρχουν στον χώρο τους. Σας παροτρύνουμε να έχετε στη διάθεσή σας απλά υλικά για γράψιμο και χειροτεχνίες – όπως χαρτιά, ψαλίδια, κόλλα, μολύβια, μαρκαδόρους και στιλό.

 

Διοργάνωση:

STUDIO teatrgaleria

 

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

 

Συντονίζουν οι:

για τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Χριστίνα Λιάτα

Περισσότερες πληροφορίες & φόρμα συμμετοχής εδώ