Έξι DJ’s απαντούν στη σύσταση της βρετανικής κυβέρνησης να αλλάξουν δουλειά

Έξι DJ’s απαντούν στη σύσταση της βρετανικής κυβέρνησης να αλλάξουν δουλειά

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ, σε εμφάνισή του στα ITV News επισήμανε ότι όσοι εργάζονται σε κλάδους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία του κορονοϊού -συμπεριλαμβανομένων της τέχνης αλλά και όσους εργάζονται στη νυχτερινή ζωή της χώρας- θα ήταν καλύτερο να σκέφτονται την αλλαγή καριέρας.

"Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι κάθε ένας από εμάς θα μπορεί να συνεχίσει να κάνει την ίδια δουλειά που έκανε στην αρχή αυτής της κρίσης", είπε συγκεκριμένα ο Υπουργός.

Η δήλωση του Σουνάκ ήρθε μια εβδομάδα μετά τη δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας της Βρετανίας Τζίλιαν Κίγκαν ότι "είναι δύσκολο να δει πώς μπορούν να λειτουργήσουν ξανά τα νυχτερινά κέντρα στο κοντινό μέλλον".

Η βρετανική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προτρέπει τον κόσμο να επανεκπαιδευτεί, να καταρτιστεί, να βελτιώσει τις δεξιότητές του και να ακολουθήσει νέα μονοπάτια στην επαγγελματική του ζωή.

Έξι γνωστοί Βρετανοί DJ’s δίνουν τη δική τους εκδοχή σε αυτή την προτροπή και μοιράζονται τις σκέψεις τους για το μέλλον της νυχτερινής ζωής στη Βρετανία. 

H υλοποίηση και η δημοσίευση της συνέντευξης είναι μια πρωτοβουλία του Mixmag


H παραπάνω φωτογραφία αποτελεί κομμάτι διαφημιστικής καμπάνιας της Βρετανικής κυβέρνησης. Απεικονίζει μια μπαλαρίνα να δένει τις πουέντ της ανυποψίαστη, συνοδευόμενη από τον τίτλο "Η επόμενη δουλειά της Φάτιμα θα μπορούσε να έχει να κάνει με το διαδίκτυο (απλά δεν το γνωρίζει ακόμη)"

Η κυβέρνηση προτρέπει τους DJs να επανεκπαιδευτούν και να βρουν καινούρια δουλειά. Ποια είναι η αντίδρασή σας σε αυτό;

Goldie: Μιλάμε για τον Ρίσι Σουνάκ, έναν πολύ προνομιούχο νεαρό άνδρα, ο οποίος ήταν διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων στο παρελθόν. Δεν έχει καμία σχέση με την τέχνη. Το να λες στον κόσμο να επανεκπαιδευτεί είναι μια αδιάλλακτη δήλωση. Δεν έχει καμία λογική.

SHERELLE: Η δήλωση μού προκαλεί αποστροφή και θεωρώ ότι είναι πολύ ντροπιαστική για την κυβέρνηση. Η μουσική βιομηχανία της Βρετανίας δίνει στην οικονομία της χώρας 5.2 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο. Θα περίμενε κανείς να σωθεί αυτό το κομμάτι της οικονομίας καθώς πρόκειται για ξεκάθαρα βιώσιμο κλάδο.

Αυτή τη στιγμή πολλοί καλλιτέχνες ζορίζονται να βγάλουν τα προς το ζην, καθώς οι περιοδείες, τα shows τους και πράγματα στα οποία έχουν επενδύσει ακυρώνονται συνεχώς.

Fatboy Slim: Όταν οι τραπεζίτες αντιμετώπισαν επικείμενη καταστροφή στο παρελθόν, κανείς δεν τους είπε να «επανεκπαιδευτούν» και να αλλάξουν καριέρα. Τους έσωσαν γιατί η δουλειά τους θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. Έλα όμως που ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτισμό και τις τέχνες – από το μπαλέτο μέχρι το DJing, όλοι στον ίδιο κλάδο ανήκουμε- συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο στην οικονομία αυτής της χώρας αλλά και στη φήμη της. Επομένως το να μας βάζουν κάτω από το χαλί και να μας λένε «πήγαινε να κάνεις κάτι άλλο» είναι κάτι επιπόλαιο στην καλύτερη περίπτωση και άσπλαχνο στη χειρότερη.

Jyoty: Λες και κάποιος που αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει DJ δεν έχει ήδη ρισκάρει τoν βιοπορισμό του και την οικονομική του ασφάλεια. Σκεφτόμουν ότι στην αρχή του lockdown, όταν όλα άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα και η κατάσταση ήταν τρομακτική, ο κλάδος της τέχνης ήταν αυτός που βοήθησε τον κόσμο να υπομείνει αυτή την κατάσταση.

Οι DJs είναι απαραίτητοι στα νυχτερινά κέντρα και τα νυχτερινά κέντρα απασχολούν ένα σωρό ειδικότητες – και δεν μιλάμε απλά για τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό του bar, αλλά και τους φύλακες, τους φροντιστές τουαλέτας, το προσωπικό καθαρισμού, τους οδηγούς ταξί. Τι θα κάνουν οι οδηγοί ταξί μετά τις 10 το βράδυ; Δεν βγάζει κανένα νόημα όλο αυτό.

Δεν με νοιάζει το ότι δεν είμαι πια πίσω από τα decks, έχω όμως ανάγκη να βγαίνω σε νυχτερινά κέντρα. Εκεί βρίσκω όλους τους φίλους μου, εκεί είναι ο κόσμος μου και αν δεν βγαίνω οικονομικά να κάνω διακοπές, αυτές είναι οι διακοπές μου. Η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις μέσα από τη φούσκα της. Οι βουλευτές έχουν την οικονομική άνεση να φύγουν με την οικογένειά τους όταν μπουχτίσουν, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, μια εβδομάδα ρεπό για να ξεκουραστούν είναι στην ουσία τέσσερις ώρες μια Παρασκευή ή ένα Σάββατο βράδυ για να ξεδώσουν.

HAAi: Με εξόργισε που κάποιος σαν τον Ρίσι Σουνάκ θέλει να υποδείξει στον κόσμο τις εκπαιδευτικές επιλογές του. H κατάσταση έχει επηρεάσει εμένα προσωπικά αλλά υπάρχει πίσω μου και μια τεράστια βιομηχανία που απαρτίζεται από ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά μου πραγματικότητα και που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να υπάρξω επαγγελματικά, οι οποίοι επηρεάζονται εξίσου.

H κατάφωρη αδιαφορία της κυβέρνησης για το ποιοι είμαστε και το τι κάνουμε αλλά και για τον κόσμο που έρχεται να ακούσει rave μουσική είναι αφάνταστα προσβλητική.

The Blessed Madonna: Μα ήδη έχουμε νέες δουλειές! Οι περισσότεροι DJs ήδη δουλεύουν σε δύο δουλειές. Λίγοι είναι οι DJs που μπορούν να βιοποριστούν από αυτό και όσοι από εμάς μπορούν να το κάνουν, είναι εκτός αγοράς εργασίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε το να τους βάζεις να κάνουν στροφή 180 μοιρών στην καριέρα τους δεν είναι απλά προσβλητικό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατο. Σκέψου να μπεις σε ένα γραφείο για συνέντευξη και να σε ρωτήσουν «τι έκανες στο διάστημα μεταξύ 2012 και 2020;» κι εσύ να τους απαντάς «Ήμουν DJ παγκοσμίου φήμης». Πώς μπορείς να το βάλεις αυτό σε ένα βιογραφικό; Ο κόσμος που δεν ανήκει στον κλάδο δεν μπορεί να καταλάβει ότι αυτό που κάνουμε είναι πραγματική δουλειά. Για τους περισσότερους από εμάς η δουλειά μας δεν είναι ένα μεγάλο πάρτι, είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης που απαιτεί μεγάλη οργάνωση. Πού βάζεις ακριβώς το «είμαι raver» σε ένα βιογραφικό; Για τους περισσότερους εργοδότες αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να βάλεις στο βιογραφικό σου και να σε βοηθήσει να βρεις δουλειά και ακόμα και στις περιπτώσεις που θα μπορούσε να μετρήσει ως προϋπηρεσία, τότε μιλάμε για κλάδους που έχουν πληγεί εξίσου. Αν είχα σκοπό να παρατήσω τη δουλειά μου -που δεν έχω κανένα τέτοιο σκοπό- θα επέστρεφα σε κάτι οικείο, σε κάτι που έχω ξανακάνει, όπως δημόσιες σχέσεις σε μπαρ ή κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε αυτές οι δουλειές υπάρχουν πλέον. Όλη η επαγγελματική μου πορεία από το 2008 έχει να κάνει με τον κλάδο της ηλεκτρονικής μουσικής.

Γιατί θα πρέπει η κυβέρνηση να σώσει τη νυχτερινή ζωή;

Goldie: Για την οικονομική της συνεισφορά στον προϋπολογισμό της χώρας αλλά και για τις θέσεις εργασίας (που συντηρεί η νυχτερινή ζωή). Επίσης η νυχτερινή ζωή δίνει στον κόσμο μια ευκαιρία να ξεσκάσει πηγαίνοντας σε ένα θέατρο μια Παρασκευή βράδυ είτε να παρακολουθήσει τον αγαπημένο του DJ ή να πάει σε μια συναυλία.

Οι ravers έχουν φτιάξει την υποδομή για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στη rave κουλτούρα. Υπάρχουν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της χορευτικής μουσικής σκηνής. Εμείς οι ravers φτάσαμε ως εδώ γιατί, για να μας εγκαταλείψουν; Πραγματικά, συγχαρητήρια. Όλο αυτό είναι μια τεράστια παρωδία.

SHERELLE: H νυχτερινή μουσική σκηνή της Βρετανίας είναι διάσημη σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει κόσμος που κάνει μουσικό τουρισμό για να έρθει στα νυχτερινά κέντρα και στα events μας. Έχουμε μια πλούσια και βαθιά ριζωμένη ιστορία στο Ηνωμένο Βασίλειο να δημιουργούμε κουλτούρες και μουσικά είδη, ειδικά και σε ό,τι έχει να κάνει με την αφρικανική διασπορά. Εμείς ξεκινήσαμε τα πάντα από το Lovers Rock στο garage, από την drum ‘n’ bass στο grime και στο dubstep. To Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια τεράστια μουσική ιστορία για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι.

Fatboy Slim: Είναι κομμάτι του πολιτισμού μας. Αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ιδέες και δημιουργικότητα. Πρόκειται για οικονομία που αποδίδει 66 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο στο κράτος. Επομένως έχει λογική από οικονομικής πλευράς. Οι καλλιτέχνες είναι κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου, η ποπ μουσική, η χορευτική μουσική και η νυχτερινή ζωή είναι οι μεγαλύτερες εξαγωγές μας και μας κάνουν τη χώρα που είμαστε. Μπορεί αυτό να μην το βλέπει ξεκάθαρα η κυβέρνηση επειδή αυτοί οι μπουρζουάδες δεν συμφωνούν με αυτό που κάνουμε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να μας ρίξουν στον Καιάδα.

Jyoty: Ο λόγος που ήρθα στο Λονδίνο ήταν η νυχτερινή ζωή. Έλεγα στη μαμά μου ότι θα κοιμόμουν στο σπίτι μιας φίλης μου στο Άμστερνταμ και πήγαινα για clubbing στο Tottenham. Πραγματικά έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και αυτό που ακούω συνέχεια από τον κόσμο είναι «Λατρεύουμε τη μουσική σας σκηνή. Λατρεύουμε τη ραδιοφωνική σας σκηνή. Λατρεύουμε τα live events σας, όλα τα διαφορετικά μουσικά είδη και ό,τι προσφέρετε στον μουσικό τομέα». Η νυχτερινή ζωή και η μουσική σκηνή της Βρετανίας αποτελούν παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες. Αξίζει να σκεφτεί κανείς και τα χρήματα που διοχετεύει αυτή η σκηνή στην οικονομία της χώρας.

HAAi: Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι η διάσωση του κλάδου είναι σημαντική γιατί αποφέρει πολλά χρήματα στην οικονομία της χώρας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι είναι σημαντική γιατί και ο κόσμος χρειάζεται μια εκτόνωση. Η μουσική βιομηχανία της χώρας έβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο στον χάρτη για πολλά χρόνια και είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο εγκαταστάθηκα εδώ. Χωρίς όλα αυτά στερείς τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να διακριθούν μελλοντικά τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

The Blessed Madonna: Πρόκειται για έναν κλάδο εξαιρετικά κερδοφόρο. O μουσικός τουρισμός της techno μουσικής είναι μια εξαιρετικά μεγάλη βιομηχανία και υπάρχουν πολλές χώρες που κατάφεραν να βγουν από την κρίση από ανθρώπους που έρχονται σε shows όπως τα δικά μου. Ξέρω πολύ καλά πόσο αξίζουν αυτά τα shows. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα σταθεί στο πλάι μας, όταν εμείς είμαστε οι άνθρωποι που κάνουμε υπομονή μένοντας πίσω σε οικονομική βοήθεια προς όφελος των υπολοίπων. Από οικονομικής πλευράς είμαστε πολύτιμος κλάδος. Για να συνοψίσω, όποιος εστιάζει στην οικονομική διάσταση του θέματος μπορεί να καταλάβει ότι η καταστροφή του κλάδου θα είναι μια πολύ κακή απόφαση.

Αν η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα διάσωσης της νυχτερινής ζωής, ποιο θα είναι το μέλλον του κλάδου;

Goldie: Ο κλάδος τότε θα είναι καταδικασμένος. Τι είσαι ικανός να με εκπαιδεύσεις να κάνω από εδώ και στο εξής;

Γιατί εσύ ο ίδιος δεν μπορείς ούτε να ζωγραφίσεις στον καμβά μου, ούτε να δημιουργήσεις τα γλυπτά μου. Δεν μιλάμε εδώ για μερικούς ravers που βγαίνουν έξω και ακούν μουσική, μιλάμε για την τέχνη που υποστηρίζει την οικονομία της χώρας. Όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται αυτό να το παίρνει στα σοβαρά. Εγώ όμως το παίρνω πολύ στα σοβαρά.

SHERELLE: Αν η κυβέρνηση δεν σώσει τη νυχτερινή ζωή, τότε προφανώς το μέλλον του κλάδου προβλέπεται ζοφερό. Θα υπάρξει μια γενιά από χαμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι αν δεν λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται, θα παλεύουν να φέρουν εις πέρας τα projects τους. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει δίνοντας πακέτα οικονομικής ενίσχυσης, όπως έγινε στη Γερμανία. Αυτό θα γλίτωνε πολλούς καλλιτέχνες από τον αφανισμό.

Fatboy Slim: Η νυχτερινή ζωή είναι ο τελευταίος κλάδος που θα επανέλθει στην κανονικότητα. Όσο η πανδημία συνεχίζει να επελαύνει τόσο περισσότεροι χώροι, επιχειρήσεις και καλλιτέχνες δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Όταν πια θα έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα βρούμε χώρους που άλλοτε στέγαζαν τον πολιτισμό να έχουν μετατραπεί σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Jyoty: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση μισεί την underground σκηνή. Οπότε συνεχίστε, κάντε κι άλλες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, κλείστε κι άλλους χώρους εκδηλώσεων. Με τον τρόπο αυτό θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη σας. Η underground σκηνή θα ευδοκιμήσει, η νεολαία χρειάζεται διέξοδο. Η τακτική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δημιουργεί τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν οι underground μουσικές σκηνές. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι δεν θα μπορείτε να μας φορολογήσετε, τα χρήματα θα μένουν εκεί που ανήκουν.

Η κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό είναι πολύ βολική για την ατζέντα της κυβέρνησης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό χώροι εκδηλώσεων κλείνουν και τη θέση τους παίρνουν ουρανοξύστες, γραφεία και cocktail bars. H πανδημία απλά βοήθησε αυτή τη διαδικασία να γίνει με αιτιολογία πλέον.

HAAi: Ως κλάδος θα είμαστε πάντα ενωμένοι και θα παλεύουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της μουσικής έχουν αποδείξει την αντοχή και την ανθεκτικότητά τους στις δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι πάντα θα βρίσκουμε έναν τρόπο να είμαστε πρωτοπόροι, καινοτόμοι και ευρηματικοί. Υπάρχει πάντα φως στο τέλος του τούνελ, απλά είναι ντροπή να πρέπει να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο για να παλέψουμε για τα αυτονόητα.

The Blessed Madonna: Ο κλάδος δεν θα εξαφανιστεί. Θα μετουσιωθεί, θα γίνει underground. Θα υπάρχουν παράνομα rave πάρτι, θα υπάρχουν μη αδειοδοτημένα events τα οποία δεν θα είναι ασφαλή και δεν θα φορολογούνται, άρα δεν θα αφήνουν χρήματα στην κυβέρνηση. Τα χρήματα αυτά θα διοχετεύονται σε ένα σύστημα μαύρης αγοράς όπου θα συσσωρεύονται και κανείς δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια στον κόσμο που θα έρχεται να παρακολουθεί αυτά τα events. Όλα αυτά τα πράγματα δεν ωφελούν καθόλου την κυβέρνηση.

Δείτε το βίντεο με κομμάτια της συνέντευξης εδώ:

 

Πηγή: Mixmag